Kweken van Ball Pythons bij Predator Reptiles.

KWEKEN VAN BALL PYTHONS BIJ PREDATOR REPTILES.

Introductie.
Er zijn veel redenen waarom iemand ball pythons zou willen kweken. Ball Pythons kweken is een van de meest intrigerende, uitdagende en leukste dingen die ik doe. Er zijn niet veel dingen die net zo gaaf zijn als het zien dat er weer zoon klein hoofdje uit een ei komt kijken. Maar laten we beginnen bij het begin, als je wilt kweken zal je moeten beginnen met een man en vrouw.
Dit lijkt logisch en dit is het ook wel, ik hoor alleen tot mijn grote verbazing nog erg vaak dat er een “man” verkocht is als vrouw. Het seksen kan gebeuren door middel van poppen of sonderen. Zorg wel dat iemand het doet die hier ervaring in heeft of dat je het leert van zoon iemand. Let wel goed op! Als het verkeerd gebeurt, kan dit tot enorme schade bij de slang veroorzaken.

Kweek leeftijd en gewicht.
Kweek formaat van een man kan vanaf 8-10 maanden met een gewicht van zoon 700 gram van een vrouw is dit na hun 2e winterrust en met een gewicht van zoon 1200 - 1500 gram. De lengte en gewicht van een vrouwtje is van cruciaal belang met kweken omdat ze groot genoeg moeten zijn om de eieren eruit te krijgen. Ook voor mannen is het belangrijk dat ze goed op gewicht zijn omdat ze eerder ophouden met eten en aanzienlijk gewicht verliezen tijdens het kweek seizoen. Ik houd mijn mannen ( Indien mogelijk ) onder de 1000 gram omdat dit vaak erg productieve mannen zijn. Naarmate ze ouder/zwaarder worden zullen ze ook minder paren.

Cyclus en voorbereiding.
Ball pythons zullen vaak vertrouwen op verandering in de licht uren en tempratuur daling. We zullen dit natuurlijke proces dus na bootsen om ze aan te zetten tot de productie van eieren en sperma plugs. We zullen geleidelijk aan de kamer nacht tempraturen zakken tot onder in de 22°C en kamer dag tempratuur onder de 30°C. We starten met de introductie van de vrouwen aan de mannen in eind November/ begin december. Vrouwen beginnen dan ook al met koud liggen. Als ze folieken aanmaken ze je ze de meeste van de tijd aan de koude kant van de bak liggen of om de water kom gerold. Vaak zien ze er ook net iets dikker uit dan normaal. Dit zijn allemaal tekenen dat ze bezig zijn met de productie van folieken.

Paar gedrag en Locks.
Als we de mannen bij de vrouwen leggen zien we eigenlijk meteen dat het mannetje interesse toont in het vrouwtje. Hij zal dan naar het vrouwtje gaan en er overheen kruipen en met zijn sporen het vrouwtje in positie brengen. Ze zullen dan met de staartje in elkaar gekruld liggen. Ik laat het mannetje 2 dagen bij het vrouwtje liggen als ik geen goede lock zie, mocht ik wel een goede lock zien haal ik hem pas weg als ze klaar zijn. Een goede lock duurt zoon 18 – 48 uur. Het mannetje geef ik dan 2 dagen rust en bied de 2e dag wat te eten aan. Meestal wordt dit geweigerd maar toch. Mannetjes die wel wat eten zullen langer productiever zijn dan als ze niet eten. Dit is niet zo heel erg als je man 1 of 2 vrouwen moet dekken maar wel als je man 3 tot 6 vrouwen heeft.

Ovulatie.
Er wordt vaak gevraagd hoe je ovulatie kan herkennen, maar geloof mij als het er is kan je er niet omheen! Het lijkt dan wel of ze een blikje fris hebben door geslikt en de zwelling kan 8 – 24 uur duren. Het is wel erg handig om hier goed op te letten omdat na ovulatie de mannen niet meer hoeven te paren ook de eieren kunnen nu niet meer worden af gestoten. Na ovulatie zal ze er weer normaal uitzien. Zoon 2-3 weken na ovulatie zullen ze vervellen. Dit wordt ook wel de pre lay shed genoemd.

Pre-lay shed.
Nu zullen ze eigenlijk alleen maar rond en in de water kom hangen en als ze eenmaal verveld zijn zal het nog maar 30-45 dagen duren tot er eieren komen. Laat ze deze periode dan ook met rust. Na de vervelling gaan ze de hitte op zoeken en zullen ze eigenlijk alleen nog maar op de hot spot liggen. Zo tegen het leggen aan zien ze er uit als of ze gaan ontploffen. Ze gaan nu in het perfecte rondje liggen en hebben een mooi rond gevulde buik met duidelijk de ruggengraat zichtbaar. Zo tegen het leggen aan zien ze er uit als of ze gaan ontploffen.

Ei leggen.
Eindelijk is het dan zo ver! EIEREN! Een hele gemiddeld legsel bestaat uit 5-7 eieren maar voor grote vrouwen kan dit op lopen tot wel 15 stuks. Ons record staat op 12 stuks en een slug maar ik heb al we bij andere gehoord van meer. Wacht geduldig tot ze klaar is met leggen voor je de eieren weg haalt. Het kan geen kwaad als ze daar even blijven liggen maar als je haar stoort kan ze gestrest raken en op houden met alle gevolgen van dien. Ik leg altijd een doek over haar heen omdat ze erg beschermend is tegenover haar eieren. Daarna probeer ik haar voorzichtig van de eieren af te wikkelen. We wassen haar dan en leggen haar in een schone curver. Dit doen we omdat als ze de eieren niet meer ruikt ze weer eerder gaat eten. We bieden met een week weer eten aan. De eerste 2 keer zullen we een maatje kleiner aanbieden om haar weer op gang te helpen. Omdat ze aardig wat gewicht is kwijt geraakt zullen we haar wel extra bij voeren, maar niet te snel en te veel!

Uit broeden.
Nu dat de eieren gelegd zijn en bij het vrouwtje weg gehaald zijn doe ik ze wegen en met een zaklamp door schijnen om te kijken of ze bevrucht zijn. Ook doe ik een kaart schrijven met alle info over het nest en wat foto’s. Hierna kunnen we ze in een bak met een mix van vochtige vermiculiet en perliet gelegd worden ( “deze maak ik klaar bij de eerste ovulatie die ik zie ook de broed stoof gaat dan aan.”) en gaan ze gelijk door naar de broed stoof. Elke 5 tot 10 dagen doe ik de bak even open om er wat frisse lucht in te laten. Doe dit niet te vaak wat elke keer dat je de bak open doet verdwijnt de warmte en lucht vochtigheid. Wel kijk ik elke dag door de ruit om het in de gaten te houden, met in het bijzonder rond de tijd dat ze uit komen. Dit duurt zoon 48-60 dagen met 32 graden Celsius. Meestal zaken ze wat in en zie je wat vocht druppeltjes op het ei. Ik heb wel verhalen gehoord over het ei na 55 dagen in knippen maar wij wachten geduldig tot de eerste uitkomt dan zijn ze er klaar voor.

De Jonge diertjes.
Zo nu al bei het werk voor bij is kan ik eindelijk van al dat Jonge spul genieten. Na ze uit het ei gekropen zijn was ik ze eerst even af met lauw water en worden ze gewogen en worden ze gesekst door middel van poppen. Later voor ik ze verkoop worden ze nog een keer gecontroleerd voor de zekerheid. Nu plaats ik ze in schone bakken die ik alvast heb klaar gezet toen de eerste eieren in de broed stoof gingen. We gebruiken hier voor kleine bakken van 12.5 X 18.5 X 50 cm omdat ze hierin eerder zullen eten dan in een hele grote bak maar wij wachten tot na een paar dagen na de eerste vervelling. Ik probeer altijd eerst een rat pup te geven zodat ze later niet van muis naar rat over hoeven. Mocht dit niet werken kan je ze altijd nog een fuzzy/springer muisje geven dit zullen ze vrijwel altijd pakken.

Ik zeg niet dat dit de manier is om het te doen, allen zo doen we het hier bij Predator-Reptiles.

Mochten er nog vragen zijn twijfel niet maar neem gewoon contact met ons op info@predator-reptiles.nl

Groeten,

Rob van der Leur.
Predator-Reptiles.